Finspångsorienteringen (2023-09-30)
Kategori: Tävling
Karta/område: Högamon, Ljusfallshammar
Arrangör: Finspångs SOK
Distans: 4 km (H45)
Sträcka: 5.08 km
Tid: 50:46
En bonustävling, jag hade dålig koll på Östgötadistriktet men andra tipsade. Skönt sensommarväder, lite grått till en början men det klarnade efterhand.

K1
Alla andra drar höger i stigkorset men jag dras inte mer och går upp i skogen. Skärmen satt snällt uppe på höjden.

K2
Upp på stig och V, försöker styra med hjälp av masten, särskilt västra utlöparen. Vill gå rakt V men drar N. Borde läst av kurvbilden bättre och korrigerat. Jag ska ut på en tydlig ås som fortsätter en bra bit V, jag ska inte vara i en slänt direkt efter stigen. Istället muttrade jag över stenigheten som inte var utritad på kartan. Ser en sten och tror att jag ska längre upp men då når jag stigen. Korrigerar och måttar återigen med utlöparen. Nu kommer jag ut på åsen och ser löparna kämpa sig upp nerifrån. Winsplits säger 2.44 bomtid.

K3
Tar mig upp till vägen och vänder ner vid gulhöjden och tar mig ner till branten på andra sidan.

K4
Upp till stigen igen, över skogspartiet till nästa stig. Funderar och spolar stigvägval. Upp på höjden och ser att jag går för mycket S, girar O och får med mig att jag har passerat det gula. Tuffar på, hoppas märka sista höjden och det gröna. Fångar in det gröna strax innan jag tar mig upp på höjden. Funderar igen, spanar och ser en gubbe ta sig ut från kanten av det gröna. Där kan den nog sitta och mycket riktigt.

K5
Tar ut en kurs och försöker läsa på kurvorna. Saktar in och ser andra smita runt en höjd, bågar ut och ser skärmen precis bredvid en traktorväg. Det kändes lite för snällt men kodsiffran stämde.

K6
Fortsätter på stigen och hade även ryggar att gå på. Kontrollområdet på andra sidan vägen var mycket tydligt.

K7
Vågar inte vara kall och hålla mig nedanför, går upp tidigt och fortsätter fram till rejäla gulhöjden och sankmarken strax bakom.

K8
Lite samma här, vågar inte lite på vad som är gult och inte. Antar att jag driver ner i fickan mellan höjderna men vrider inte rätt förrän jag är säker på att det är just så.

K9-K10
S till stigen, tycker nog att jag drivit lite snett och korrigerar då lite O på vägen. Väl uppe fattar jag att det gula på O-delen av höjden passeras. Jag börjar gira V men ser en skärm vid en höjd. Tycker inte att det stämmer med vad jag ska ha men är för nära och kollar in, K10. Tar ut en kurs och springer upp, stämplar och tillbaka. Hade jag haft bättre framförhållning och koll på K10 kanske jag fattat att det var den jag såg? Här bröt jag en ganska bra period, K3-K8. Winsplits sa bom 2.07.

K11
Börjar SO för att styra undan det gröna på förhand och fortsätter O. Anar hygge och tycker inte att det stämmer men fortsätter ner på vägen, ser även den tvärgående vägen i S. Det är hygge även på andra sidan vägen, jaha. Det stör inte så mycket som en kan tro. Jag försöker läsa kurvbilden för ihop det. Går lite försiktigt N och följer en annan löpare in på en traktorväg, skärmen syns snällt tidigt. I efterhand fick jag höra att PM avslöjade att det fanns oredovisade hyggen på kartan. Det hade jag läst men inte kommit ihåg.

K12
Jag tar ut en kurs men har kvar ryggen. Går upp på rätt höjdparti i god tid och skärmen sitter öppet i något som skulle vara en sänka.

K13
Sten i grönområde, risk för bingo. Jag räknade kallt med att det skulle vara spårat och att ryggarna skulle ha samma. Cynsikt och klockrent.

K14
Ännu en tacksam kontroll, stor öppen höjd och en ensam punkthöjd. Ryggar fanns också att tillgå, mer folk i omlopp numera.

K15-K16
Två kontroller på att följa höjden, till femton går jag över högsta, till sexton rundar jag V.

K17
Följde ryggar ut över vägen och i kanten av hygget. Kände att jag saknade plan och var lite illa ut men insåg på flacken att tvärgående höjden borde vara tydlig. Där finns det en stig som går hela vägen fram. Tydlig var den, stigen hittade jag och sedan var saken biff. Jag såg svårigheter som inte behövde finnas.

K18
Det är mycket folk nu, tydliga höjder åt alla håll men jag håller mig kall och styr rätt. Återigen satt skärmen precis bredvid en traktorstig, tacksamt, snällt eller för lätt?

K19
Löparna flödade runt höjden och ner i träsket som här var förstärkt med ett dike. Det var jävligt blött och en gubben framför sjönk ner till bröstet men kunde liksom vika sig framåt och nå lite växtlighet på andra sidan. Jag blev nojig och försökte hitta en säkrare passage. Hoppade elegant (?) över men gubben var lite medtagen. När jag försäkrar mig att han är ok säger jag till mig själv att återta fokus. Ger mig upp i slänten och stannar upp, andra verkar stämpla strax nedanför. Tog mig dit men inte min, dock en tydlig brant. Hittar den på kartan och gubben från träsket. Jag säger att den måste sitta en bit fram. Jag springer nästan ner den utan att se. Får ge upp och vända tillbaka, hör gubben fråga tredje part och får ett säkert tips. Jag är strax efter och ber om ursäkt för att jag misslett. Bomtid 3.21.

K20-M
Löpning.

Det var riktigt kul att orientera igen men surt att bomma 7.30 när banan var så snäll. Extra surt att bomma på slutet.
Visa kommentarer (0)
 
Finspångsorienteringen (2023-09-30)