O-ringen Borås etapp 1 (2015-07-19)
Kategori: Tävling
Karta/område: Ulvåsen
Arrangör: O-ringen
Distans: 8,2 km (H35)
Sträcka: 14.05 km
Tid: 176:54
Mina målsättningar inför O-ringen: Inte bli sist på någon etapp, inte göra något katastrofflopp eller någon monsterbom (20-30 min), göra minst två lopp som är bra (bra=Sverigelista), försöka ligga på i löpningen.

Det skulle bli svårt på etapp 1 var det sagt. Orientering hela vägen in i mål, inte mycket stig och väg till hjälp. Tunga och jobbiga träsk låg också på löfteslistan. Jo, så blev det.

K1, vågade inte finorientera utan siktade mot träsket. Kom längre norrut än planerat men finner T strax. Försöker hålla östra sidan och lyckas komma över rätt höjd och har rätt i min teori om vart jag är. Det kanske inte var lättare att hitta rätt från träsket men jag vågade inte annat.

K2. Den här kommer bli svår. Planen är att ta jobbet och nå högsta höjd innan jag går ner på kontrollsidan. Jag är medveten om att jag ändå inte gör det, vet att jag går över krönet SV om högsta. Kommer nu inte ihåg om jag reagerade på träsket men jag kommer i alla fall ner till en annan skärm nere vi stigen och klurar ut vara jag är (men är inte helt säker. Gör ett nytt försök och passerar i ringen strax ovanför K. Kommer ner på stigen igen och läser in mig definitivt och tar mig metodiskt och noggrant upp till min brant.

K3. Väljer väg så långt som möjligt. Har riktigt bra koll länge men lyckas ändå komma på fel sida rasterön på slutet. Tycker höjden där jag ska ha min kontroll är för stor, ser sedan T norröver och fattar läget.

K4. Håller fin riktning och har träsk på höger hand, börjar se lite kontroller på vägen ner mot träsket som ska ligga framför. Vet inte varför jag gick höger vid träsket, läste i alla fall in mig på diket och rotvältorna.

K5. Har riktigt bra koll, passerar blötsänka och upp i backen, girar och har bra koll på de sista höjderna innan.

K6. Även här riktigt bra. Följer träsket mot norr, viker av efter dubbelstenarna och följer nästa träsk och sedan upp.

K7. Monstersträcka, funderade länge hur jag skulle ta den här. Såg inte lätt sätt men vill undvika grönt, höjder och raster, träsknära fick det bli. Jag kom lite snett i övergången till träsket öster om K10 men läste in mig på en stig i det gröna. Tyvärr slarvade jag bort kontrolltagningen, hade alla chanser i världen att göra rätt men jag drogs med åt fel håll. Det gjorde dock att väg till K8 blev desto lättare.

K9-K10. Bra koll, använde träsken på bästa sätt.

K11. Såg svårt och äckligt detaljerat ut. Kommer ner i "fel" träsk men fattar det och styr rätt och upp på min höjd. Är försiktig och ser sedan att min punkthöjd ska ligga på sidan av en större sänka och då gick det ganska lätt.

K12. Orientering hela vägen in var ett av råden inför dagen. Ville därför säkra upp och följa stig till träsket som går i långt i SV riktning. Jag styrs och lockas istället upp på höjden och ser snart att jag går rakt söderut. Styr sydväst och hoppas på något uppfångande. Kommer in i det gula men fattar inte exakt var jag är. Läser in mig i slutet av träsket mot skarpa sluttningen i norr. Följer ett surdrag nerför och svänger runt min höjd med brant. Yes!

K13-K14-M Tjohoooo, jag klarade mig!

När jag såg tiden, nästan tre timmar, blev jag förvånad. Visst hade det gått långsamt men det kändes inte som 3h. Jaja, jag kommer ihåg att jag tänkte så här genom riset: "Är det här orientering?"
Visa kommentarer (0)
 
O-ringen Borås etapp 1 (2015-07-19)