Vinterserien Östermalms IP (2015-01-18)
Kategori: Tävling
Karta/område: Norra Djurgården
Arrangör: Skarpnäcks OL
Distans: 5,3 km (Bana B)
Sträcka: 6.68 km
Tid: 47:33
Lenas tips inför loppet:
"Mitt förslag är därför att vi övar kartminne/förenkling. Utmana dig själv och försök att titta så lite på kartan som möjligt. Våga ta risken att lita till ditt minne och kanske komma fel. Läs in sträckan noga vid kontrollen typ: ”Nedför slänten, över vägen, första stigen till höger sedan runda branten, sista säkra passagen över elljusspåret vid stora stenen.” Se om du klarar det på bara en titt. Ett annat icke-teknikrelaterat tips är att satsa på att springa i skog så mycket det går eftersom det kommer att vara snorhalt på stigarna förutom att det alltid är bra att springa i skogen när du får chansen."

Jag hade svårt att bestämma mig, kartminne-skogsfokus eller tävling? "Tyvärr" tycker jag det är så mycket roligare att tävla än att träna. Det blev fokus på tävling men en tanke på att undvika stigvägvalen.

Jag började direkt mot K1, alltså inte cykelvägen. Väl i närheten fick jag hjälp av andra löpare. Höll riktning och återigen andra löpare vid nästa skärm. Tåget fortsatte på strecket upp mot nästa brant och K3. Eftersom jag ville agera lite på egen hand ryckte jag ifrån tåget mot K4. Den låg ju utmed ett känt stråk. Tyvärr har jag inte koll på grejerna och glider över och ner på andra sidan höjden. Insåg detta ganska snabbt och sprang tillbaka.

Kom upp en annan i rygg mot K5, hon tog spåret, då valde jag att fortsätta ner i slänten på den otydliga stigen. Var här och plockade reflex på en natträning för några månader sedan så jag visste att jag skulle känna igen mig strax innan kontrollen. Backen upp var sjukt tung men jag kom rätt på stigen som gick bredvid träsket på andra sidan spåret, vek av och plockade K6.

För att springa i skog sprang jag inte runt höjden utan över den mot K7. Skärmen hängde snällt synligt från det hållet. Tillbaka över höjden och följde stigen nedanför nästa höjd, vek upp på den när det blev en lite snällare sluttning. När jag passerade spåret förstod jag att stig och K8 låg åt höger men det var längre bort än vad jag trott. Ser ängshörnet och fattar att det är en bit kvar, är nere på spåret och vänder innan jag hittar rätt. Bommade nästan 3 min här, dagens fetaste. Tappade placering 10 vid K7 till 27 vid K8. Modet sjönk en del.

Det var ganska mycket löpning i återstoden av racet. K9 såg lätt ut, dessutom såg jag andra löpare komma ut från den. Sprang på ganska bra förbi Stora Skuggan, passerade några ryggar men hade fler att gå på upp till K10. Samma procedur till K11. Sparade några höjdkurvor genom hagen mot K12, flera ryggar gjorde att jag inte hade så mycket egen detaljkoll vid kontrolltagningen. Kämpade på in mot mål. Plockade tillbaka 13 placeringar på det löpvänliga slutet.

Jag är nöjd med farten, ganska bra orienteringskänsla emellanåt. Det kan dock berott på bra lokalkännedom. I många fall försvann delar av orienteringsmomentet för att det var så många andra löpare ute. Det blev inte mycket till kartminnesövning, jag försökte välja skog istället för väg eller stig vid några tillfällen men det blev mest tävling.
Visa kommentarer (0)
 
Vinterserien Östermalms IP (2015-01-18)