Älgdrevet långdistans (2014-10-04)
Kategori: Tävling
Karta/område: Säfsbyn
Arrangör: HJS-Vansbro OK/Ulriksbergs IK
Distans: 8,1 km (H35)
Sträcka: 13.92 km
Tid: 169:06
Lugnt och säkert till K1, var vaksam på vägen upp i backen. Fortsätter på säkra vägen, hittar rågången som passerar söder om K4 och lämnar den norrut och kommer rätt på K2. Jag blev lite osäker på träskkanten då andra rörde sig längre bort till höger men då dök Oskar upp och stämplade till vänster. Hade fortsatt bra koll mot K3 men även där röjde Oskar skärmen för mig. Studsade på rågången mot K4 och var här faktiskt fortfarande i ledning med 1 minut.

För att få upp lite fart ville jag ta mycket stig till K5. Det funkade fint, sista hygget uppför var riktigt tungt och tyvärr missade jag att tänka högsta punkt och bränner av 10 min på kontrolltagningen. Försöker komma igen till K6 men dribblar ihop riktning, rågång och lutning. När jag springer ner i backen mot träsket i något som känns som en solklar gul strimma tycker jag kompassen visar söderut. Är det mitt träsk? Om inte, var är jag då. Vad mörkt det är i skogen. Läste in mig på en kontroll ovanför träsket och hittade sedan rätt via träsket. Förlorade 5 minuter där.

Här började jag tänka många dystra tankar, det går aldrig, ge upp, det är för långt kvar. Försökte hålla riktning och läsa av höjdkurvorna och hålla utkik efter det tydliga sänkorna. Hittade fel sänka men läste in mig och fortsatte framåt och hittade sista sänkan innan K7. Tog K8 och K9 sakta på rätt riktning. Fick lite mer känsla av att jag är på väg hem, det kan gå. Tyckte K10 såg svår ut. Kom på norrsidan av första hygget men har i efterhand svårt att fatta hur jag kunde driva så långt norrut och ifrån det. Försökte sedan gå via nästa hygge och hitta en punkt och därifrån gå västerut. Var väldigt osäker på om jag drivit eller inte. Tyckte jag fick lite bättre koll när jag kom till en sten med höjd precis bakom. När jag sedan kom fram till det blöt började jag tro att det var när och smög mig söderut. Då fick jag oväntad hjälp av en annan löpare som pekade ut kontrollen. Han tyckte väl jag såg lite väl vilsen ut?

Hade bra koll till K11. Tog väl en lite väl omständig väg. Nu hade jag insett att det här kommer gå vägen, inte långt kvar. Även K12 går fint även om det inte stämde för mig på slutet. Tröttheten tog nog ut sin rätt på K13, hittade inte stigen ner mot träsket, gick ner mot det via morgondagens toaletter istället. Väl nere vid det blöta ser jag andra löpare korsa det och fortsätta in i skogen på andra sidan. Jag lyckas inte läsa in mig på var jag är men tycker jag borde vara en bit för långt norrut. Jag får det inte att stämma och läser min in mig förrän jag ser en ensam jättesten. Det var rätt stråk jag såg först, litade på mig själv istället. Gör en konstig miss på K14 också, glider precis förbi och rör mig parallellt med stigen. Tappade 4 minuter. Väl stämplad satte jag full fart mot mål och lyckas göra en bra spurtsplit och gå under 3h.

Det här var riktigt tufft. Lyckades inte få upp någon fart i skogen. Tyckte banan var tekniskt svår, tvingades till noggrannhet hela vägen. Är mycket nöjd med att jag inte vek ner mig. Orienteringen var inte på topp, missade några förenklingsmöjligheter och tappar när det närmar sig kontrolltagning.
Visa kommentarer (0)
 
Älgdrevet långdistans (2014-10-04)