Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /storage/content/27/154327/centrumkartor.se/public_html/include/definitions.php on line 37 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SimpleUnzip has a deprecated constructor in /storage/content/27/154327/centrumkartor.se/public_html/lib/SimpleUnzip.php on line 47 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SimpleUnzipEntry has a deprecated constructor in /storage/content/27/154327/centrumkartor.se/public_html/lib/SimpleUnzip.php on line 404 Mitt digitala kartarkiv :: HANDIKAPPEN - Centrums höstupptakt (2020-08-13)
HANDIKAPPEN - Centrums höstupptakt (2020-08-13)
Kategori: Träning
Karta/område: Flaten
Arrangör: Centrum
Land: Sverige
Distans: 7,6 km
Sträcka: 9.85 km
Tid: 69:46
Genomsnittlig puls: 160
Maxpuls: 177
Jag hade ett bra utgångsläge och trycket var hårt på alla tävlingshungriga orienterare, inte minst på undertecknad. Arrangören Jonas K hade spätt på detta genom att, utöver jaktstarten, ha en skoningslös tippning om vem som skulle vinna. Handikappet innebar att den första löparen startade kl 18.00, jag knappt 13 minuter efter, och sista person startade 18.50. Allt beroende på tidigare prestationer och banlängd. Jag försökte räkna ut förmodad målgång för segraren till ca 18.22, och det kändes alldeles lagom för mig även om jag hoppades kunna kapa tiden några minuter. Men favoriterna var ungefär lika många som antalet startande.

Jag tog det lugnt första kontrollen och det flöt på bra. Sen passerade jag ett par orienterare och jag började tokspringa över stranden till tvåan. Till trean var jag tvungen att undvika tomtområdet (campingen/ställplatsen) och hamnade vid det ökända Flaten-staketet som jag efter lite funderande bestämde mig att klättra över. Tappade säkert en halvminut på min obeslutsamhet och klättring och försökte så klart springa ikapp tiden på asfalten i ett treminuterstempo som jag ju inte behärskar, vilket säkert bidrog till trötthetsmisstag på trean, knappt tre minuters bom. Där kom det ikapp ett flertal löpare, bland annat Sverker som jag skulle ha sällskap med delar av resten av banan. Från trean rycker jag och får en lucka och kan springa ensam under kommande två kontroller, men på sexan är jag trött och fegspringer för högt upp på sluttningen, rädd att falla handlöst ned i Drevviken (som ju har badförbud pga. algblomning). Sverker och en till är nu ikapp. På väg ned för den branterna efter sjuan är Sverker före mig, och jag hoppar på ett stenblock som visar sig vara löst, varpå ett 40-kilosblock tumlar ner mot Sverker. Jag väljer att rädda honom från benbrott på båda benen och ropar "AKTA"! För så viktig är inte en möjlig seger, inte ens för mig. Jag fortsätter med hedern i behåll. Till nian väljer springer jag höger på stigen och fattar inte varför de andra inte hänger på utan verkar köra rakt fram. Då ser jag att jag inte sett de gigantiska branterna som tornar upp sig som en medeltida försvarsmur. Jag väljer ändå att klättra upp och inte springa runt höger om. Väl uppe är jag fysiskt och mentalt utmattad över friklättringen och kommer in i det gröna området och fattar först inte att jag kommit upp för långt söderut. Jag snurrar runt lite och hittar rätt, på väg mot kontrollen kommer någon som ser ut som Jörgen Mårtensson i sina glansdagar. Det är Henrik P i shorts och benskydd, som likt ett ostoppbart lok stabilt ångar fram sprikrakt längs strecket och kommer att göra detta resten av banan medan jag ålar mig fram och tillbaka kring strecket, ryckigt som en skadad orm. Jag kommer ikapp Sverker och några andra som förmodligen passerat mig under bommen på nian, gör några desperata ryck i skogen men orkar inte hålla tempot mer än 50 meter åt gången, så det var ju så klart lite bortkastad energi. Intervallträning kan man ju ägna sig åt på fritiden istället. Nu är det seriöst arbete som gäller för att ta hem det här. Jag orkar hänga med i klungan på kanske 5 personer till kontroll 13 där jag passerar mellanbane-löparen Lars B. Men backen upp var allt för brutal för mig och efter kontroll 14 tappar jag sakta luckan till dem och efter k 15 försvinner de ned för berget och laddar upp för en spurt. Det visar sig sen att det blev nyss nämnda Lars B som tog hem hela alltet, dvs 6-packet Delicatobollar, strax före långbane-klungan.

I mål är jag trött, men inte helt slut, och jag fattar ju att jag borde träna lite mer intensiv träning i grupp så jag lär mig pressa mig och inte ge upp för tidigt. Min estimerade tid på 69 minuter stämde exakt, och många kom i mål under en kort tidsrymd. Mycket imponerande beräknat av Jonas K!

Doppet i sjön efteråt var förmodligen det skönaste på hela året, Flatens vatten kunde omöjligt svalka ned min överhettade kropp och hjärna ens om jag hade legat kvar hela natten.
Visa kommentarer (0)
 
HANDIKAPPEN - Centrums höstupptakt (2020-08-13)